Bas Wijnen

Bron Wikipedia

Jeugd en Ziekte

Wijnen groeide bij zijn ouders en een broer op in het Noord-Brabantse Deurne, waar hij als kind ook actief was als voetballer. In 1997 maakte Bas Wijnen de stap van de jeugd van VVV-Venlo naar de A-jeugd van Vitesse. In zijn tweede jaar in de A-jeugd van Vitesse werd hij met zijn team landskampioen van Nederland. Dit was de eerste keer in de historie van de club dat een A-jeugd selectie landskampioen werd. Het was een kampioenschap zonder een wedstrijd te verliezen.

In oktober 1999 werd bij Bas Wijnen kanker, Ewing Sarcoom, in zijn onderbeen ontdekt. Hij bleek ook uitzaaiingen op beide longen te hebben. Na chemokuren, bestralingen en operaties gedurende een jaar volgde een positief resultaat. In september 2000 werd Wijnen schoon verklaard. Er was nog een lange weg te gaan voordat hij weer op zijn oude niveau terug kon keren, want van de doktoren had hij te horen gekregen dat hij nooit meer aan het voetballen kwam. Het zou echter anders uitpakken.

Voetbalcarrière

In 2001 maakte Wijnen zijn rentree in een oefenwedstrijd met het tweede elftal van Vitesse tegen Go Ahead Eagles. Nog geen week later maakte hij zijn rentree in de competitie van tweede elftallen tegen FC Utrecht. In 2002 pakte Bas Wijnen met zijn tweede elftal van Vitesse de Amstel Cup voor tweede elftallen door in de halve finale Ajax en in de finale Willem II te verslaan. In hetzelfde seizoen heeft Wijnen nog een aantal malen op de reservebank gezeten van de A-selectie van Vitesse, maar tot een debuut is het niet gekomen.

Aan het einde van het seizoen 2002 maakte Bas Wijnen de keuze om verhuurd te worden aan Go Ahead Eagles. In dit jaar moest Wijnen bewijzen de top aan te kunnen. Na een goede eerste seizoenshelft verloor hij zijn basisplaats aan oudgediende René Grotenhuis. Het jaar erop werd hij verhuurd aan VVV-Venlo waar hij ook in zijn jeugd twee jaar voor speelde. Hier kwam Bas Wijnen achter Kevin Begois op de bank te zitten. Bas Wijnen speelde uiteindelijk twee jaar voor de Limburgse club. Hierna stopte hij met profvoetbal en koos hij voor een andere carrière buiten het voetbal.

We hebben Bas 5 vragen voorgelegd over zijn periode bij Vitesse:

Hoe kwam je bij Vitesse terecht?

Ik speelde bij jong oranje onder de 16 toen ik nog bij VVV in de jeugd speelde. Vanuit daar ben ik gescout door Vitesse. In 1997 maakte ik officieel de overstap naar Ernum toe.

Wat is je hoogtepunt bij Vitesse?
Ik heb een paar hoogtepunten wel meegemaakt.. Zoals het kampioenschap met de A-jeugd, bekerwinnaar met de beloftes etc. En uiteindelijk toch mijn rentree na de ziekte die ik heb overwonnen.

Als ik aan Vitesse denk denk ik aan…
Trots om voor deze club gespeeld te mogen hebben. Zeker tijdens de prachtige tijd op Monnikenhuizen. Toen Vitesse nog echt Vitesse was.

Mooiste wedstrijd?
De halve finale die we wonnen met strafschoppen tegen Ajax 2 in het seizoen 2001-2002. Ik stopte 3 van de 5 penalty’s na een krankzinnige wedstrijd waar wij de wedstrijd niet met 11 man waren geëindigd.

Mooiste shirt?
Mijn eerste selectieshirt.. Beetje Engelse stijl, maar in volledig tenue echt wel gaaf.

Scroll Up