Raimond van der Gouw

Raimond van der Gouw|1988-1996

Bron Wikipedia

Van der Gouw speelde als doelman sinds 1985 voor een aantal verschillende voetbalclubs in Nederland en in Engeland. Hij startte zijn loopbaan bij Go Ahead Eagles om daarna gedurende acht seizoenen het doel van Vitesse te verdedigen. Van der Gouw maakte zijn debuut in het betaalde voetbal op 14 september 1985 in een wedstrijd Go Ahead Eagles-FC Den Bosch (2-1). In 1988/1989 werd hij met het team van trainer Bert Jacobs kampioen van de Eerste divisie, en promoveerde Vitesse naar de Eredivisie, waar hij eind jaren ’90 de opmars meemaakte van de club. In het eerste jaar 1989/90 werd voor het eerst sinds 1927 de bekerfinale gehaald. Een kwartier voor tijd kon Flemming Povlsen, door een verspeelde bal van Roberto Straal, recht op Van der Gouw aflopen. Van der Gouw haalde de PSV’er neer en Stan Valckx scoorde de 1-0 door een penalty. In de blessuretijd trok Straal alle aandacht op toen hij in het strafschopgebied vast werd gepakt door Wim Kieft en Valckx. John van den Brom miste uiteindelijk de gegeven penalty door de redding van Hans van Breukelen. Vitesse verloor daarna de bekerfinale in De Kuip met 1-0. Tot en met seizoen het 2001/2002 eindigde Vitesse altijd bij de eerste zes en werd er negen maal deelgenomen aan het UEFA-Cup toernooi, waarin Vitesse met Van der Gouw memorabele wedstrijden heeft gespeeld tegen onder andere Real Madrid, Derry City, Sporting Lissabon en Parma FC. In totaal speelde Van der Gouw 258 competitiewedstrijden voor Vitesse.

In 1996 stapte Van der Gouw over naar Manchester United waar hij gehaald werd als tweede doelman achter Peter Schmeichel, maar toch ook regelmatig werd opgesteld. Zo speelde hij in de halve finale van de Champions League tegen Borussia Dortmund. Na een kort verblijf bij West Ham United en RKC Waalwijk keepte Van der Gouw tussen 2004 en 2007 bij AGOVV Apeldoorn. Bij deze club was hij ook keeperstrainer.

In de blessuretijd van zijn laatste wedstrijd in het betaald voetbal (FC Eindhoven-AGOVV Apeldoorn) scoorde Van der Gouw zijn enige doelpunt in zijn carrière, uit een penalty. Dankzij het doelpunt werd hij de oudste doelpuntenmaker in het Nederlandse betaalde voetbal. Hij was op dat moment 44 jaar.

Scroll Up