René Eijer

Bron Wikipedia

René Eijer (Den Helder, 1 januari 1963) is een voormalig Nederlands voetballer en huidig trainer/coach.

Eijer maakte op 22 mei 1982 tijdens een uitwedstrijd bij FC Utrecht zijn debuut in het betaald voetbal bij Sparta Rotterdam. Hij speelde in een elftal met onder anderen Danny Blind en Louis van Gaal. Hij voetbalde zes seizoenen in het eerste elftal van Sparta waarin hij 137 eredivisiewedstrijden speelde en elf keer scoorde. In 1987 vertrok hij naar VVV waar hij twee seizoenen verbleef om vervolgens zijn carrière voort te zetten bij Vitesse. Hij zou vier jaar bij Vitesse spelen en eindigde met die club in al die jaren elke keer in de top 5 van de Eredivisie. Hij speelde 128 competitiewedstrijden voor Vitesse waarin hij dertien keer scoorde. Eijer speelde in totaal 21 UEFA-Cupwedstrijden, tien met Sparta en elf met Vitesse.

In 1993 moest Eijer abrupt stoppen met voetballen nadat er bij hem MS was geconstateerd. Het bleek een lichte vorm en Eijer herstelde. Na zijn actieve carrière begon Eijer een maatschappelijke carrière buiten de voetballerij, maar al snel keerde hij terug en begon als trainer van de A1 van Fortuna Sittard. Na vijf jaar Fortuna ging Eijer naar PSV waar hij Jong PSV en PSV onder 19 jaar trainde. Na drie jaar PSV werd Eijer onder meer assistent van Aad de Mos bij het voetbalelftal van de Verenigde Arabische Emiraten, ging voor VVV-Venlo analyses maken en gaf voetbalclinics in Nederland en Japan. Eijer kwam in 1995 in het bezit van het diploma Coach Betaald Voetbal en was in het seizoen 2008/09 coach van het vrouwenvoetbalelftal van Roda JC. In 2012 was Eijer werkzaam in Oman als trainer van het nationale team onder 19 jaar. Tot 2017 trainde hij vv Sittard en in het seizoen 2017/18 SV Limburgia. Per 1 juli 2018 werd Eijer hoofdtrainer bij het naar de Eredivisie gepromoveerde Fortuna Sittard. Na één seizoen besloot hij daar om gezondheidsredenen te stoppen en werd vervolgens aangesteld als nieuwe trainer van derdedivisionist EVV.

We hebben René Eijer 5 vragen voorgelegd over zijn periode bij Vitesse:

Hoe kwam je bij Vitesse terecht?

Bert Jacobs belde mij op met de vraag of ik geïnteresseerd was. Vervolgens een gesprek gehad met Karel Aalbers waarin ik mijn ja-woord gaf. Er kwamen daarna nog een aantal aanbiedingen vanuit binnen- en buitenland maar ik ben een type die mijn beloftes nakomt. Natuurlijk nooit spijt van gehad met de mooie seizoenen die erop volgden.

Wat is je hoogtepunt bij Vitesse?

De Europacupwedstrijden, met Dundee United als hoogtepunt. Thuis 1-0 gewonnen , waarin ik het doelpunt scoorde uit een voorzet van Edward Sturing en uit 0-4 , ook met een doelpunt uit een vrije trap en het leuke juichmomentje met Bart Latuheru, wat de hele wereld over ging. 

Als ik aan Vitesse denk denk ik aan…

Mijn afscheidswedstijd tegen Lazio Roma met o.a Aron Winter en Paul Gascoigne. Heel emotioneel en tot op de dag van vandaag heb ik de beelden niet teruggekeken, aangezien het mij nog steeds aangrijpt. Stromende regen maar toch 10.000 mensen aanwezig.

Mooiste wedstrijd?

Real Madrid thuis met grote namen als Hugo Sanches, Butragueno, Hiero, Michel, Luis Henrique (later coach van Barcelona) etc. Weliswaar 0-1 verloren (dacht ik) maar toch fantastisch. In 2013 ben ik, via via, door Real Madrid gevraagd een Academy in Amerika op te zetten en heb nog met Butragueno gesproken. Hij kon de wedstrijd nog herinneren en het harde spel van Theo Bos. 

Mooiste shirt?

Het witte uit-shirt van Vitesse toendertijd met het geel-zwarte kraagje. Voelde ik me nog sterker in.

Scroll Up